Talerz bariatryczny

Talerz bariatryczny powstał po to, aby ułatwić osobom po chirurgicznym leczeniu otyłości planowanie swoich posiłków po okresie diety płynnej, półpłynnej i papkowatej/miękkiej. 

Czy proporcje produktów na talerzu mają jakiekolwiek znaczenie?

Zdecydowanie tak, ponieważ różne produkty dostarczają różnych składników odżywczych. Odpowiednie proporcje produktów na talerzu pomagają we właściwym zbilansowaniu jadłospisu, co jest niełatwym zadaniem przy znacznie zmniejszonej objętości posiłku. Dobierając produkty na talerzu zgodnie z podanym wzorem minimalizujemy ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych i dolegliwości, które mogą pojawić się po operacji, np. zaparć. 

Chude mięso, ryby, owoce morza, jajka, tofu, niskotłuszczowe produkty mleczne (jogurt naturalny, twaróg). Potrawy duszone, grillowane, pieczone, gotowane, z ograniczeniem smażenia.

Po CHLO składnikiem szczególnie istotnym będzie białko, dlatego na połowie talerza powinny znaleźć się jego źródła. Na szczególną uwagę zasługują produkty mleczne, które (pod warunkiem ich dobrej tolerancji) z powodzeniem można wykorzystywać w pierwszych dniach po operacji rozszerzając dietę płynną, np. rzadki jogurt, kefir, maślanka, następnie pasta z twarogi i jogurtu.

Kasze, pełnoziarniste makarony, pieczywo graham lub razowe, niedosładzane płatki, np. owsiane, warzywa skrobiowe, np. ziemniak, batat, kukurydza, fasola, groch, soczewica.

Sezonowe warzywa i owoce o różnych kolorach, aby dostarczyć jak największej ilości składników odżywczych. Warzywa w większej ilości niż owoce.

Niewielkie ilości olejów roślinnych, orzechów, migdałów, nasion słonecznika, pestek dyni, awokado.

Poniżej możesz pobrać talerz w pliku pdf i powiesić na lodówkę. 

Dietamedica_talerz