Białko po CHLO. Zawartość białka w produktach i potrawach

Po CHLO białko staje się składnikiem pokarmowym, o który należy szczególnie zadbać. „Szczególnie zadbać o białko” powinno być rozumiane jako – dostarczyć białka odpowiedniej jakości i w odpowiednich ilościach. Po operacji niewielkie porcje posiłków sprawią, że chcąc dostarczyć odpowiedniej ilości białka, produkty wysokobiałkowe staną się podstawą Twojego jadłospisu. Pamiętaj, że białka (inaczej proteiny, od greckiego protos – pierwszy, najważniejszy) są głównym składnikiem budulcowym organizmu człowieka.

Jakie są najlepsze źródła białka?
Dobrym źródłem białka są mięso, ryby, jaja, produkty mleczne, warto też zwrócić uwagę na białko pochodzenia roślinnego, np. tofu. Problematyczne może być odpowiednie zbilansowanie jadłospisu u osób eliminujących jakąś grupę produktów będącą źródłem białka, np. mięso, nabiał lub u osób u których po operacji występuje nietolerancja określonych grup produktów (może to dotyczyć np. włóknistego mięsa, nasion strączkowych lub produktów mlecznych).

Ile białka potrzebuję po CHLO?
Z uwagi na wysokie ryzyko niedoboru tego makroskładnika zapotrzebowanie na białko najlepiej ustalić indywidualnie z dietetykiem. W uproszczeniu – po operacji bariatrycznej kobieta powinna celować w wartości minimum 60 g dziennie, mężczyzna 80 g dziennie.

Skąd mam wiedzieć, czy dostarczam sobie odpowiednich ilości białka?
Po CHLO należy kontrolować ilość przyjmowanego z pożywieniem białka. Można w tym celu wspomóc się załączoną tabelką. Najlepiej taką tabelę powiesić na lodówce i planując swój dzień oszacować, ile białka dostarczymy z pożywieniem. Zawartość białka (g/100 g produktu) podana jest również na opakowaniach produktów spożywczych. Żeby wiedzieć, ile dostarczasz białka, musisz przyjrzeć się swojemu jadłospisowi i po prostu z grubsza przeliczyć, czy ilość białka jest odpowiednia, biorąc pod uwagę zjedzoną porcję produktu. Możesz zrobić to samodzielnie lub poprosić o pomoc dietetyka.

Czy muszę korzystać z suplementacji białkowej?
Nie jest łatwo (przynajmniej w pierwszych dobach po operacji) dostarczyć odpowiednich ilości tego składnika. Korzystanie z suplementacji białkowej jest wówczas potrzebne. Jeśli nie ma większych przeszkód w przyjmowaniu pokarmów naturalnych będących dobrym źródłem białka, np. dobrze tolerujemy produkty mleczne, zmielone mięso i jesteśmy w stanie zjeść takie ilości, które zrealizują nasze zapotrzebowanie – suplementacja białkiem nie jest konieczna. Suplementacja białkiem może być konieczna u osób na dietach eliminacyjnych lub źle tolerujących mięso lub nabiał. W przypadku wątpliwości warto przedyskutować to indywidualnie z dietetykiem.