Testy na nadwrażliwość (nietolerancję) pokarmową

„Co dla jednych jest pokarmem, trucizną jest dla innych” Lukrecjusz
Ponieważ około 70 % układu immunologicznego jest zlokalizowana w jelitach, pokarm jest jednym z największych wyzwań dla układu odpornościowego

Czym jest nadwrażliwość (pot. nietolerancja) pokarmowa?

Zasadniczo nadwrażliwość pokarmowa jest niewłaściwą reakcją organizmu na pewne pokarmy, co samo w sobie może objawiać się na wiele sposobów. Niektórzy będą mieć tylko jeden objaw, jak np. ostre bóle głowy, podczas gdy u innych objawi się to zespołem nadwrażliwych jelit, migrenami, problemami skórnymi, niedomaganiami układu oddechowego lub rozwojem chorób z autoagresji, np. choroby Hashimoto. Nie jest łatwo uświadomić sobie, że Twoje pożywienie jest katalizatorem dla występowania pewnych objawów, skoro symptomy nietolerancji pokarmowej mogą wystąpić kilka godzin albo nawet kilka dni później. Zupełnie inaczej niż w przypadku klasycznej alergii pokarmowej (IgE-zależnej), kiedy objawy często są widoczne natychmiast. W odróżnieniu od nietolerancji, alergia pokarmowa występuje dość rzadko, bo zostaje stwierdzona tylko u ok. 2,5 % populacji. Do najczęstszych alergenów należą orzeszki ziemne, orzechy brazylijskie, migdały, jaja, mleko, ryby i skorupiaki.
Nie powinno się lekceważyć niebezpieczeństwa, jakim jest nietolerancja pokarmowa; jeśli nawet nie stwarza ona bezpośredniego zagrożenia dla życia, może znacząco wpłynąć na zdolność do prowadzenia normalnego, zdrowego trybu życia. Przypadki występowania nietolerancji pokarmowej zdarzają się niezwykle często. Szacuje się, że może być nią dotkniętych ok. 45 % populacji. Wiele osób często zdradza więcej niż jeden symptom chorobowy. Objawy bywają słabe, a ich powód, czyli żywność, nie zawsze jest właściwie rozpoznany. Chorzy często skarżą się na nieustanny „zamęt w głowie”, zmęczenie, niepewność i opuchnięcie.

Jakie mogą być jej objawy?

Jeśli konsultowałeś z lekarzem rodzinnym swoje objawy a diagnoza nie została ustalona, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową. Jeśli występuje u Ciebie jakikolwiek z podanych niżej objawów, możesz cierpieć na nietolerancję pokarmową (może wystąpić więcej niż jeden objaw w tym samym czasie). Do najczęstszych objawów należą:

Young businesswoman has splitting headache pain migrain

  • dolegliwości ze strony układu oddechowego (nieżyt nosa, zapalenia zatok lub oskrzeli, astma)
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego (zaparcia, wzdęcia, biegunki, zespół jelita nadwrażliwego – IBS, nieżyt żołądka, zapalenie jelit, zespół złego wchłaniania, celiakia)
  • problemy skórne (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, pokrzywka)
  • niedowaga, nadwaga i otyłość
  • bóle głowy, migreny, zaburzenia snu i koncentracji, zespół przewlekłego zmęczenia
  • niepokój, lęki, depresja
  • zatrzymywanie wody w organizmie, cellulit
  • bóle mięśni i stawów, artretyzm
  • zaburzenia płodności

Jeżeli istnieje podejrzenie, że stosowana dieta może mieć niekorzystny wpływ na zdrowie, najłatwiejszym sposobem, aby się o tym przekonać, jest wykonanie testu na nietolerancję pokarmową w celu zidentyfikowania pokarmów powodujących przyczynę dolegliwości.

bezNazwy2

 

Jakie testy wykonujemy?

Współpracujemy z firmą Cambridge Diagnostics (Polska), która jest wyłącznym przedstawicielem Cambridge Nutritional Science Ltd., Omega Diagnostics Group PLC (Wielka Brytania) i oferuje kompleksowe testy na nadwrażliwość pokarmową IgG-zależną: ELISA FoodTest i FoodPrint®. Są to pierwsze na świecie narzędzia diagnostyczne oceniające pokarmowo-swoiste IgG (izotypy 1-4) na podstawie małej próbki krwi włośniczkowej pobranej z palca. Oferujemy 2 rodzaje testów:

1. Test do wykonania na miejscu w naszym gabinecie FoodDetective™

food detective 1Wykonanie testu obejmuje 2 spotkania – pierwsze spotkanie polega na pobraniu materiału do badania, drugie obejmuje omówienie wyniku i przekazanie zaleceń żywieniowych. Wynik zwykle tego samego lub następnego dnia. Istnieje możliwość przekazania zaleceń drogą e-mailową.

Pokarmy, których tolerancję można sprawdzić za pomocą FoodDetective™: food detective lista produktów

2. Testy odsyłane do laboratorium Cambridge Diagnostics

FT FP testy laboratoryjne

Testy wykonywane są w laboratorium Cambridge Diagnostics w Warszawie na podstawie pobranej z palca próbki krwi włośniczkowej. Wykonanie testu obejmuje 2 spotkania w odstępie około 3 tygodni – pierwsze polega na pobraniu materiału do badania, drugie obejmuje omówienie wyniku i przekazanie zaleceń żywieniowych. Istnieje możliwość przekazania zaleceń drogą e-mailową. Food Test oparty jest na klasycznej metodzie immunoenzymatycznej (ELISA), FoodPrint® wykonywany jest w nowoczesnej technologii mikromacierzy opartej na zasadzie ELISA.

Lista pokarmów, których tolerancję można sprawdzić za pomocą testów laboratoryjnych może być bardzo szeroka lub podstawowa w zależności od rodzaju wybranego testu. Jest wśród nich dostępny również panel dla wegetarian. Wybór testu warto poprzedzić konsultacją z dietetykiem.

lista produktów

 

 

Kliknij w tekst poniżej i dowiedz się więcej na temat nietolerancji pokarmowych:

Dlaczego warto zrobić test na nietolerancję pokarmową?

Przewlekły stan zapalny jako przyczyna wielu chorób

Dlaczego warto stosować dietę przeciwzapalną eliminującą nietolerowane pokarmy?

Niebezpieczne kilogramy, czyli nadwaga na tle nietolerancji pokarmowej

Nietolerancja pokarmowa w diagnostyce i terapii niepłodności

Nietolerancja pokarmowa u matki i dziecka

Psychika na talerzu, czyli depresja na tle nietolerancji pokarmowej